Det är bara att bryta ihop och gå vidare - Per Elofsson

måndag 30 september 2013

Träningsvärk och fibrovärk

Tvivlar på att mina fingerleder har träningsvärk men en del av det onda idag är från yogan igår. Jag uppskattar träningsvärk så mycket, den är annorlunda från fibrovärken och betyder att man gjort någonting :) Och dessutom att man varit/är frisk nog att träna! (Även om träningen är yoga och det blir mycket vila i barnets position.)
Jag ska försöka uppskatta att jag är frisk nog att känna smärtan från fibron, det betyder ju att jag har känsel. Jag kan gå, jag kan leva hyfsat normalt, om än med konstant smärta och trötthet. Men jag har mat på bordet och tak över huvudet, och även om svensk välfärd nedmonteras så finns den ett tag till iallafall. Jag behöver inte jobba från soluppgång till solnedgång, jag behöver inte vara rädd att dö på grund av otillräcklig (ingen) sjukvård, osv osv. Vi har det ändå väldigt bra här uppe i norr och en himla tur att man föddes här och inte på en soptipp eller ett risfält där man får börja jobba så fort man lärt sig gå!

Men självklart förbannar jag fibron och nedskärningar och att jag har ont, jag är inte mer än människa. Men jag är också tacksam för det jag har.

torsdag 26 september 2013

Ljuset uppbränt

Jo det är väl det som händer om man bränner ljuset i båda ändar, det brinner till slut ut. Från att ha känt mig lite stel innan träningen till att känna mig bättre efter träningen och två timmar senare mår jag piss. Tror inte det är pga träningen, iaf inte bara därför, utan också för att temperaturen har sjunkit och det påverkar mig så enormt mycket när jag blir kall. Hade glömt hur kall malmstenssalen är på hösten/vintern. Känner mig som om jag fick influensa på två sekunder, tung i huvudet, ont överallt och helt slut.
Så jag gick från föreläsningen i andra pausen för jag insåg att jag ändå inte fattar nåt, så ska jag hem och äta och sova lite innan matchen och klä mig väldigt varmt till den. Har ju redan biljett, och jag har dessutom hand om syrrans biljett med så måste ju gå, men kanske åker hem i första halvlek om jag mår dåligt. Imorgon hoppar jag nog skolan och åker direkt hem till mamma efter att jag varit på Clinique. Skönt med helg snart med andra ord.

Helvete,skriver detta på vagnen och så fort dörren öppnas får jag svinont av den kalla vinden och nyss när en kille snubblade till och satte ut handen för att ta emot hamnade den på mig och det känns ju som att jag fått en smäll av ett basebollträ på skuldran istället för att han bara nuddade mig i prinicip. Gör fortfarande ont fem minuter senare JÄVLA FIBROSKIT!

Bodybalance

Så... Jag har lite ont i ryggen idag. Och i axlarna. Och så vidare. Fibro helt enkelt!
Idag ska jag på bodybalance innan föreläsningen, hoppas jag orkar och att det får mig att känna mig bättre :)
Sen blir det fort hem och äta och byta om och sen in till stan för att gå på match igen, andra gången på en vecka :)
Och i helgen ska jag till mamma och träffa familjen och jag ligger efter med min läsning och bränner mitt ljus i båda ändar just nu... Inte så bra. Hoppas att jag för en gångs skull klarar det och får mer tid att vila nästa vecka.
Funderar på att skippa morgondagens föreläsning och åka ner till mamma tidigare. Decisions decisions!

måndag 23 september 2013

Klarade av en lång tuff dag med ett fantastiskt avslut!

Lång dag i skolan idag, vilket är ovanligt för de brukar ge oss tid att läsa halva dagen och föreläsning bara på fm eller em, eller inte alls. Så mycket eget jobb och disciplin på juristlinjen och för mig med fibro passar det ju väldigt bra för då kan jag hem och vila. Har nog kanske blivit lite för lite läsande på sista eftersom jag inte vill pressa mig för mycket och haft så mycket annat runt om, men dagar som denna när jag är borta från hemmet över 12 timmar passar ju inte mig och min fibro alls.
Dock var det självpåtaget det sista, valde nämligen att inte åka hem efter skolan kl 4 utan stannade kvar i stan för att sedan bjuda pappa på förstklassig fotboll, IFK-AIK! Superbra match, grym stämning, grymma spelare, åh så bra! Men nu är jag hemma, trött och har svårt att varva ner. Matchen var dock guld värd, hoppas bara jag inte mår helt kasst imorgon för då är det 9-15 i skolan. Godnatt!

söndag 22 september 2013

Fibromyalgi är så mycket mer än "bara" smärta

Har folk hört något om fibromyalgi så är det ju att man har ont. I muskler och/eller leder. Men fibromyalgi är så mycket mer skojigt än "bara" smärta, fibromyalgi är:

Smärta
Trötthet
Illamående
Yrsel
Stickningar och domningar
Minnesproblem (glömmer säkert hälften av symptomen)
Muskelspasmer
Problem med att hålla kroppstemperaturen (ständig feberkänsla)
Motoriska svårigheter (tom munmotoriken kan fela när man är trött så talet sluddrar)
Känslighet, i alla sinnen;
-plötsligt ljus kan kännas som en laserstråle in i hjärnan
-plötsliga ljud gör att alla nerver drar ihop sig i chock, samma sak med temperaturförändringar, tex om någon tar på dig med kalla fingrar
-en klapp på axeln kan kännas som om nån smäller till dig med ett baseballträ
-känslig för minsta lukt, illamående. Som om man är gravid tror jag
-till och med vatten kan ha en konstig smak...
Koncentrarionssvårigheter (vet ni hur många gånger jag har tappat tråden här?)

Ni med fibro, fyll gärna i det jag har glömt eller förhoppningsvis inte har själv, man behöver ju inte ha allt tack och lov...

Tillbaks till vardagen

Nu har jag varit i Sverige en månad. Det känns som om Sverige förgiftar mig, stöter bort mig med all sin kraft. Kylan och fukten gör mina smärtor värre, har blivit extremt känslig mot gräs och pollen, känslig mot all parfym, min hud sticks och kliar, jag kan inte bada eller duscha länge, inte använda något parfymerat...

Ingen bra början på hösten men vi ska väl försöka reda ut det! Ska på allergitest och ev andningstest, lära mig ta B12-injektioner själv, till arbetsterapeut och förhoppningsvis få stöd (för hand-och fotleder, rygg och knän). Både min läkare på kliniken och på vårdcentralen har slutat så har nya och är inte nöjd med den ena (kan få ett eget blogginlägg om varför. Knarklangare kort sagt) så ska byta, efter jag har fått det jag behöver primärt.
Och det är bara den delen av mitt liv, har redan haft första tentan för terminen i torsdags och nästa kommer om 3 veckor. Gött!

Denna veckan kommer bli tuff, mycket föreläsningar.  Men imorgon ska pappa och jag se IFK spöa AIK på Gamla Ullevi. Har grymma platser, så pepp!