Det är bara att bryta ihop och gå vidare - Per Elofsson

tisdag 14 oktober 2014

Tänk dig... del 1, Början

Började tweeta en dag för länge sen. Många månader sen. All tweets handlade om mig men skrevs till dig. De började med "Tänk dig..." Sen var jag tvungen att ta en paus, och återupptog aldrig tråden. Nu börjar jag här istället.

Tänk dig att du inte märkte den dagen ditt liv började förändras. Förändringar är ju ofta sådana, de kommer successivt, smyger sig på, en kan inte sätta fingret på det men innan en vet ordet av så är livet oåterkalleligt förändrat.

Tänk dig att du vaknar en dag och känner dig lite hängig. Tänker att du kanske håller på att dra på dig en förkylning. Stoppar en extra sked honung i teet, dricker en extra kopp kaffe för att vakna till lite. Tar en uppiggande promenad för att få frisk luft, eller kanske somnar på soffan på eftermiddagen. Det händer ju då och då. Kanske blir en förkyld, kanske inte.

Tänk dig att den där känslan inte går bort. Du blir tröttare och tröttare. Får nån förkylning, men inte blir du piggare efteråt. Magsjuka, var det nåt du åt? Stannar hemma från jobbet, om du har nåt för tillfället, och är tillbaks efter några dagar.

Tänk dig att det känns som att du aldrig riktigt vaknar. Din kropp känner ett obehag, en trötthet. Något som alltid är där, du kan inte sätta fingret på det. Kanske är du så trött på grund av att du nyss bytt jobb? Jobbar kväll, det kan en ju bli trött av.
Och magen, som aldrig riktigt återhämtat sig från den där magsjukan för ett halvår sen, det kanske är för att du flyttade utomlands? Annan bakteriekultur och sådär.
Och egentligen är det ju inte konstigt att du drar på dig förkylningar, tom influensa, hela tiden, när du är lite trött,magen är i olag. Då blir ju immunförsvaret lite sämre. Den där obehagskänslan i kroppen... värk. Lyfte du nåt tungt? Har du jobbat på fel sätt?

Så konstigt... trots att du är arbetslös och inte uppe på kvällar och nätter längre så är du fortfarande seg och trött. Kroppen är stel, magen knas. Även när du inte jobbar. Kanske det är stressen att vara arbetslös?

Tänk om du är så trött att du sover till tre, men sen när du ska ta en promenad ner till stranden är du ändå så trött att du måste lägga dig och vila lite först. Hushållsarbete gör dig totalt slut. Ofta måste du sova lite emellan. Känslan av lathet när en inte orkar trots att det är "allt" en gör.
Sen kommer du på det. Det måste vara nån brist! Magen har ju varit i olag i ett år, du tar inte upp nånting som du ska. Trots allt var du ju inte så här trött innan magen började knasa, eller?

Tänk dig att du går till vårdcentralen. De tar prover. Innan proverna kommit tillbaks har du fått ytterligare en influensa. Den här gången kombinerat med magont. Riktigt ont. Så ont att du får gå till akuten. Där de undersöker och sätter en spruta i rumpan, säger "Åk till akuten på sjukhuset nästa stad om du inte blir bättre". Dagen efter är febern nere men magen gör lika ont.
På sjukhuset har du sänka på 350. Inte för att du har en aning om vad det betyder (speciellt inte på spanska) innan du googlar och upptäcker att normalt är under 5. Jämförelsevis brukar nån med en exempelvis lunginflammation ligga på ca 100, så 350 är tydligen jättehögt. De misstänker blindtarmen. Fick du dropp? Antagligen. Och ultraljud och röntgen visade ingenting, blindtarmen sitter säkert. Det kan vara Chrons. Vad nu det är... Läkaren på akuten slår i en bok och skriver ut kortison. Du blir hemskickad. Kom tillbaks om det blir sämre annars får du en kallelse om en månad.

Del 2 finns här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar