Det är bara att bryta ihop och gå vidare - Per Elofsson

torsdag 17 juli 2014

Sjukdag

Klockan 1 kämpar jag mig ur soffan och släpar mig in till badrummet. Hela kroppen jämrar sig av smärta. Som plankorna i ett gammalt hus en stormig natt.
Jag sitter på min stoppade fällstol och borstar tänderna. Blir andfådd och svettig av ansträngningen. Inser att hade jag inte haft en eltandborste hade jag inte kunnat borsta tänderna. Inser att jag inte kan pressa ihop mitt grepp utan håller tandborsten väldigt löst, enbart tyngden som gör att jag inte tappar den. Tvättar ansiktet, torkar med en ansiktslapp, annars hade jag inte kunnat få bort tvålen. Att luta ansiktet över handfatet och skölja är nämligen inte möjligt för mig. Klarar inte att duscha idag. Vattenstrålarna på min hud hade varit för mycket, att kliva i badkaret funkar inte med knäna nu. Kanske senare. Värme är ju ofta skönt för smärtan...
Gör iallafall ansträngningen att ta en tvättlapp och tar en "raggardusch", tvättar armhålorna med tvål och vatten.
Släpar mig tillbaks till vardagsrummet och tar upp marsvinen. Det ena sitter i huset, han är tamast och lätt att ta upp. Den andra springer och gömmer sig. Jag får sätta mig på trähuset som tack och lov är stabilt och håller för min vikt. Därifrån kan jag ta upp marsvin nr 2 och kliver sen ut ur marsvinshagen. Lägger mig på soffan med marsvinen och pustar ut. Djur är helande. Fråga mig inte hur men de hjälper. De ligger här på mig nu och hjälper mig slappna av lite grann. Vi kan vila ihop tills de behöver ner i burhagen igen.

Lunch blir när sambon kommer hem. Han gör ärenden på stan och gymmar. Klarar inte att fixa lunch själv idag. Han gjorde frukost också, och fick mig att komma upp för att äta den strax efter 11. Tog medicin vid 10 och tillskott till frukost men idag hjälper det föga. Skulle vara skönt med smärtstillande men vanliga, ibuprofen, paracetamol etc hjälper inte. Morfin kan jag inte ta då det interagerar med en av mina mediciner. Dessutom vill doktorerna ogärna skriva ut morfin till någon så ung. Jag har lika ont som nån som är äldre, och om inga medicinska framsteg sker kommer jag vara sjuk resten av mitt liv, men jag skulle kunna bli beroende av morfin. Trots att jag inte vill ta morfin varje dag, bara när smärtan är som värst. Doktorerna anser dock att man ska droga sig varje dag om man nu ska droga sig, för det verkar bäst då? Hmm.
Tycker oavsett att morfin är lite läskigt. Väldigt beroendeframkallande, svåra apstinensbesvär, lätt att överdosera. Har läst om folk i USA som fått utskrivet marijuana mot fibrosmärtor med bra resultat. Tror det är så att de numera kan ta bort den "farliga/höga" biten och bara spara det smärtstillande positivt verkande. T-nånting och C-nånting? Hade velat pröva men här i Sverige anses ju marijuana vara djävulens verk. Hade det fått mig att bli frisk hade jag med glädje sålt min skäl till djävulen, så om marijuana hade kunnat stilla mina smärtor så fine by me...

1 kommentar:

  1. Jag hoppas du ska må bättre snart, att den värsta smärtan ger med sig och att livet slutar behandla dig illa.

    SvaraRadera